dimecres, 30 de maig del 2012

Fago. El nou llibre de novel.la periodística de Carles Porta


Títol: Fago
Autor: Carles Porta
Editorial: La Campana
PVP: 18


Fago, el darrer llibre del periodista Carles Porta autor del best-seller Tor, va aparèixer a les llibreries aquest Sant Jordi passat i no vaig dubtar ni un segon a llegir-lo. La veritat és que em va impressionar molt més que Tor. A Fago, més que la descripció del cas concret de l’assassinat de l’alcalde d’aquest poble del Pirineu d’Osca, en Miguel Grima, el que se’ns descriu és la lluita de la Marisa Mainar, la germana de l’únic inculpat en aquest cas d’assassinat, per desmostar-ne la seva innocència.
Miguel Grima, alcalde de Fago per al Partit Popular d’un poble de 30 habitants, és un cacic, un home que fa i desfà segons les seves necessitats, que aplica la llei segons li convé a ell per al seu negoci, que afovereix tot aquell que l’ha votat i posa entrebancs a tot aquell que no ho ha fet o que, senzillament, no li cau en gràcia. Apareix mort d’un tret l’any 2007 i tots els habitants del poble es converteixen en sospitosos, sobretot tots aquells que mantenien disputes contínues amb Grima.
Carles Porta, com molts altres periodistes, envaeix aquest petit poble per cobrir-ne la notícia i, casualment, s’allotja a la casa de turisme rural de Santiago Mainar, el que serà posteriorment acusat d’assassinat. En un primer moment, però, Mainar no és el principal sospitós, no fins que ell mateix es declara culpable a la Guàrdia Civil fent un gest, segons ell, altruista, per tal que deixin en pau la resta de veïns del poble i la gent pugui seguir fent la seva vida normal i corrent. Mainar, però, no arribaria mai a sospitar fins a quin punt aquella declaració, de la qual després diu que s’ho ha inventat tot, tindrà les coseqüències terribles que marcaran la resta de la seva vida.
Quan la germana gran, la Marisa, sent que el seu germà s’ha declarat culpable i que l’han detingut, comença la lluita d’una germana que creu fermament en la innocència d’un home, més que ell mateix. El que Fago ens descriu més bé no són els fets de l’assassinat sinó tota la lluita de la germana fins al judici l’any 2009, una lluita en solitari pràcticament quan tota la societat, tots els mitjans de comunicació i fins i tot podríem dir que Mainar mateix ja assenyalen un culpable perquè necessiten un cap de turc per un cas que ha mogut molta tinta. Al llibre entenem per què Mainar es declara culpable, entenem la gran personalitat d’un home que creu en la justícia, que creu en les utopies, que creu en el sistema i que pensa que tot això no funciona, que està tranquil amb ell mateix perquè ha fet el que havia de fer. Malgrat tot, quan veu que ningú fa res per donar-li suport, ell mateix cau en un estat depressiu que el portarà a la deixadesa, a la no-lluita, a la resignació perquè no entén que al món on viu hi puguin passar coses com les que estan passant, com tampoc entenia perquè Grima feia i desfeia segons les seves prioritats i que això es pogués permetre al segle XXI. La Marisa perd el seu negoci, la seva vida s’ensorra, quan dedica quasi dos anys de la seva vida, amb molt més fervor que els advocats que contracta, a lluitar per la innocència d’un home que ha perdut totes les forces per lluitar...No ho aconsegueix malgrat les incongruències de les proves i del sumari -quatre mil folis que es llegeix i estudia amb deteniment- però crec que el que sí que aconsegueix és animar Porta a escriure aquest llibre i que tothom sàpiga com era i qui era i és Santiago Mainar i perquè va fer el que va fer: declarar-se culpable en contra d’ell mateix per fer un favor a la resta de veïns. Un home que lluita pels altres i que es queda sol, un home dels que ja no n’hi ha, un idealista i un altruista que és impossible que hagi comès cap crim però que encara està pagant per ell. Un cas amb molts interrogants que es va resoldre de la pitjor manera però un cas que a través de la prosa de Porta, ens fa entendre moltes coses i aconsegueix fer, finalment, justícia per als germans Mainar.

                                                                                              Marta Rocafort

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada