dimecres, 29 de gener del 2014

M'encanta com escriu la Marta Rojals!!!!

Títol: L’altra
Autora: Marta Rojals
Editorial: La Magrana
PVP: 18.00
Ni l’arribo a posar a la lleixa de la llibreria.  El nou llibre de la Marta Rojals s’ha fet esperar però jo no esperaré ni un minut a començar-lo a llegir.
Tal i com em va pasar amb el seu primer llibre Primavera, estiu, etc, una lectura fresca, àgil em convida a devorar el llibre. Tot seguit, miro el número de pàgines: no em durarà ni dues tardes seguides.
Efetivament, tot es confirma: el llibre m’enganxa de bon començament i no puc parar de llegir.
El context i l’edat dels protagonistes ratllen pràcticament el present, el moment que estem vivint. No si és per això que els fets se’m fan encara més propers: la crisi econòmica del moment en què vivim, la facilitat de la comunicació a través més de whatsups que de paraules, les noves tecnologies, la precarietat d’una feina digna, un lloc on poder viure, la dificultat en tot aquest entorn de prendre la decisió de tenir o no fills , el desgast de les parelles que fa temps que conviuen…
L’Anna, la protagonista principal de tota aquesta història, viu per oblidar, viu per tan sols tirar endavant com pugui, viu per ordenar, calcular i classificar…mentre tot estigui en equilibri no li passarà res. En Nel, la seva parella de fa anys, aconsegueix mantenir l’equilibri de l’Anna o, si més no, ho intenta. L’Anna, senzillament, s’hi ha habituat: és el que li ha tocat viure i amb qui li ha tocat viure i amb qui, potser, podria tenir un fill. Però l’Anna, arran de tot el que ha viscut i el que ha patit, s’amaga darrera una cuirassa, sempre callada, només escolta i diu allò necessari, un glaçó de gel que, tammateix, s’està a punt de desfer  quan coneix en Teo, un veí de la feina.
En Teo, més que una aventura, serà un instrument que li servirà també per oblidar; oblidar la monotonia amb en Nel, oblidar que fa una feina que no té res a veure amb el que ha estudiat, oblidar que la seva parella no la valora , oblidar la relació que ha tingut amb la seva mare, oblidar…és el que li cal per  per sobreviure. Només això.
El que el lector, però, no s’espera en absolut és el gir final dels aconteixements: el perquè l’Anna ha usat en Teo per oblidar, el perquè l’Anna és així, estranya de mena, el perquè a l’Anna li costa viure, perquè els “mai més” que l’Anna es proposa no arriben mai a acomplir-se i llavors es converteix, en una mena de Dr Jekyll i Mister Hyde en l’Anna-altra. De fet, l’altra, el pronom que dóna títol al llibre pot ser també interpretat com l’altra vida que ella voldria haver tingut, l’altra casa on hauria d’haver viscut, l’altra actitud que hauria d’haver pres, l’altra feina que hauria d’haver fet. Pensant en l’altra sempre, ha de fugir i convertir-se en l’Anna-altra per poder sobreviure.
Perquè la vida de l’Anna de fet no és res més que ni fred, ni calor ni dolor, frase amb què Rojals acaba aquesta meravella de llibre.
                                                                                      Marta Rocafort

dimecres, 15 de gener del 2014

I el ressò de les muntanyes, un llibre escrit des del sentiment i que parla de sentiments








Títol: I el ressò de les muntanyes
Autor: Khaled Hosseini
Editorial: Edicions 62
PVP: 20 euros

I el ressò de les muntanyes és la nova novel.la de Khaled Hosseini, autor de El caçador d’estels, novel.la de la qual se’n va fer una pel-lícula i Mil sols esplèndids
Després de sis anys de silenci literari torna aquest autor afganès per fer-nos viure una història que toca els sentiments més purs i profunds de l’esser humà: des de l’estimació fraternal, fins a l’amistat, el penediment, la vergonya, l’enveja, l’amor…
La història comença l’any 1952 amb la relació de dos germans que s’estimen amb bogeria i que no conceben la seva vida un sense l’altre orfes com són de mare: l’Abdullah i la seva germana Pari. Un viatge cap a Kabul destrotarà les seves vides i els portarà cap a camins i cap a països i situacions ben diferents.
Entremig d’aquesta història, Hosseini n’enllaça i en va teixint d’altres que aparentment en un primer moment el lector no sap que al final acabaran cosides del tot formant un gran teixit de personatges i vides que es desenvoluparan al llarg de diferents èpoques en el temps i en diferents països, des d’Amèrica fins a Pakistan i París.
La tendresa amb la qual Hosseini narra aquesta història i l’estructura en què l’escriu fa que el lector no pugui parar de llegir. Els salts en el temps i la reaparició alternada de les diferents vides dels diversos personatges fa que la història agafi fins i tot una fil argumental en què el lector es pot preguntar fins a on arribarà l’autor.
Rere totes aquestes vides hi trobem l’amor entre germans, la soledat, la malaltia, el rebuig social a causa d’algun defecte físic, la plenitud del voluntariat, la buidor i soledat d’aquells que per més diners que tinguin i més famosos que siguin sempre seran infeliços, la vergonya de l’esser humà quan no compleix tot el que ha promès…
El lector podrà també al llarg de tot el llibre viatjar a l’Afganistan i conèixer  pinzellades de la història d’un país molt malmès a la darreria del segle XX.
En cap cas, però, la Història en majúscula predomina en aquesta novel.la sinó que Hosseini la va encabint en la vida fictícia dels protagonistes, marcats inevitablement per tot el que passa durant aquest temps al seu país. Alguns quedaran atrapats per les circumstàncies però d’altres faran tot el possible per fer prevaldre el sentiment humà més pur que tenen per arreglar les coses, ajudar, cooperar amb els més febles.
El final del llibre no és un conte de fades, és el reflex de la vida mateixa, una vida que   ens sorprèn i ens dóna alegries quan no ens ho esperàvem però també la que maltracta  tots aquells que en cap cas s’ho mereixen. Sempre, però, queda el record, la caixa de tresors de la nostra infantesa que ens fa tornar a aquell paradís perdut del qual ningú ens hauria d’haver arrencat mai.
No deixeu de llegir I el ressò de les muntanyes si voleu viure una història de sentiments  però a la vegada literàriament genial.

                                                                                 


                                                                                              Marta Rocafort